2020-09-25

Sebesség, idő, távolság

A következő feladat a vonatozással kapcsolatos. Próbáljátok meg megoldani egyedül és ha készen van a kép alatt találjátok a megoldást.

felveteli_feladat_2019a_4.jpg

a: Ez a feladat nagyon egyszerű. Az y tengelyről kell leolvasni azt a sebességet, ahol a grafikon teteje van. Az látszik, hogy 100 felett van, na de mennyivel? Ehhez segítségül hívjuk a 0 és az 50 közötti szakaszt. Azt látjuk, hogy ez a szakasz 5 egyenlő hosszúságú részre van osztva. 50-et elosztva 5-tel meg is kapjuk, hogy két jelölés között 10 km/h a különbség. Ha ezek után megnézzük, hogy 100 felett pontosan 1 egységnyivel van a maximális sebesség, akkor láthatjuk, hogy a helyes megoldás a 110 km/h.

b: Hasonlóan az előzőhöz, csak most az x tengelyen kell meghatároznunk, hogy egy egység mennyi percet is jelent. Azt látjuk, hogy 0 és 1 óra között összesen 6 részre van oszta a távolság, ami annyit jelent, hogy egy egység az 10 percet jelent. Ezek után nincs más dolgunk, mint megnézni, hogy a vonat indulás után mikor áll meg először. Ott fog megállni, ahol a sebesség 0 lesz. Az x tengelyen ez a 1 után 2 egységgel van, vagyis 1 óra és 20 perc után áll meg a vonat először. Mivel a feladat percben kérdezi, ezért a helyes megoldás 80 perc.

c: Elsőként azt nézzük meg, hogy a grafikonon mit is kell nézni, figyelem!!!!, a 2. óra utolsó 10 perce az nem a 2-es utáni és a 3-as előtti 10 perc, hanem a 2-es előtti. Ha dolgozik a vizsgadrukk, ezt gyorsan be lehet nézni, figyeljetek rá, inkább olvassátok el 2x a feladatot. Tehát a grafikont megnézve azt látjuk, hogy a 2. óra utolsó 10 percében végig 90km/h-val ment a vonat. A kérdés már csak az, hogy hány km-ert tett meg ennyi idő alatt. Mivel 90km-ert tesz meg 60 perc alatt, így annyi a teendőnk, hogy a 90-et elosztjuk 6 részre, és így megkapjuk, hogy a a vonat 15 km-ert tesz meg.

Ez a feladat a felvételin összesen 6 pontot ért.